«

»

júl 30

Ružomberská Bambiriáda očami koordinátorky

bambi1
Ráno 7:00 ešte rýchlo kontrolujem predpoveď počasia na dnes. Vydýchnem si úľavou, keď prvý dážď by mal prísť až po 14:00.

Cestou na Námestie A. Hlinku, kde bude vrcholiť bambiriádny týždeň hlavným programom v Ružomberku, ešte stihnem kúpiť občerstvenie pre všetkých prezentujúcich. A v duchu ďakujem svojej kolegyni Janke, že sme 99% všetkých povinností – približne 150 telefonátov, 100 mailov a 6 výjazdov s autom – stihli vybaviť v predchádzajúcich dňoch. Síce spotené, unavené a o pár stoviek eur ľahšie, ale vybavené všetkým potrebným – plastové poháre, plastové vrecia, servítky, mydlo na ruky, 25 cien do Bambilosovania, 15 cien do vyhodnotenia Literárnej súťaže „Podaj ruku“, cukrovinky a ešte pár desiatok drobností.

O 8:00 sa začína rýchly kolotoč – postaviť stánky, preniesť lavice a stoličky, dojednať so zvukárom detaily, vylepiť plagáty, vyvesiť banery s logom RMZK a Bambiriády, pripraviť ceny do Losovania Bambishopu, rozdeliť ďalších množstvo úloh mojim vynikajúcim študentom z Mestského študentského parlamentu, z kancelárie preniesť ťažké krabice so všetkým možným a nemožným a popritom sa milo usmievať na prichádzajúcich prezentujúcich, ktorí majú malé, či väčšie požiadavky.
Super, počasie stále drží 🙂

O 9:15 začíname hlavný program na tribúne, ktorú nám sponzorsky postavil a ozvučenie zabezpečil Kultúrny dom Andreja Hlinku. Ľuboš Dubovecký a Baška Móciková sú vynikajúci na pódiu a s ľahkosťou uvádzajú nové a nové čísla prezentujúcich. Prelínajú to informáciami o aktivitách počas týždňa : Olympiáda materských škôl, akcie Obchodnej akadémie : Čitateľský maratón a Spoznaj svoje mesto – prehliadka pre žiakov ZŠ, Raiffeisen Banka (Ďakujeme za finančný sponzoring akcie) – Podaj ruku – finančná gramotnosť pre žiakov 8.ročníka, prehliadka vojenskej techniky vo Vojenskom útvare 1115, FlashMob s Galaxy O.Z.(ďakujeme p. Trangošovej za hudbu), Malinô Brdo ski&bike, Penzión Gejdák, Lanová dráha Tarzanka, Plavecký oddiel Ružomberok, Maľovanie na Mostovej, CVČ Elán – literárna súťaž Podaj ruku, stretnutie študentov s VÚC poslancami (ďakujeme Spojenej škole za priestory), Galaxy tanečný týždeň, ponuka z Mestskej knižnice a Liptovského múzea a veľa iných.

Tanečné vystúpenie na pódiu sa sem-tam vystrieda so spevom, alebo hrou na hudobný nástroj. Na pódiu sa prezentujú… Škoda, začína pršať a prší. A hurááá Slnko sa usmialo na nás a nemuseli sme prerušiť program…. Na pódiu sa prezentovali základné umelecké školy, základné školy, materské školy, alebo občianske združenia. Ľudia tlieskajú, rodičia sa usmievajú a detičky ešte viac, keď hádžu svoje opečiatkované Bambipasy do losovacej urny (ďakujeme Gabike Demčákovej) a dostanú k tomu malú sladkosť. Každú hodinu prebehne losovanie a deti majú možnosť za svoju snahu získať ceny. Jeden malý chlapček plakal, keď ešte nič nevyhral a plakal, aj keď už vyhral. Krásny moment….

Ako mohli získať deti pečiatky? Na autobusovej zastávke dostali detičky Bambipas (ďakujeme Rade mládeže Žilinského kraja za plagáty, pozvánky, tričká, odznaky, baner a Bambipasy) so svojim menom a vydali sa spolu s rodičmi prezrieť ponuku dňa v stánkoch prezentujúcich.

Na ulici pred Gymnáziom sv. Andreja (ďakujeme za WC, šatne, lavice a stoličky) sa s menšími problémami, ale o to neskôr s väčšou radosťou podarilo postaviť 12 stánkov (ďakujeme CVČ, Gabike Demčákovej a Kultúrnemu domu A. Hlinku) a ďalšie 4 stanovištia. Svoju činnosť mohli prezentovať rôzne subjekty, ktoré pracujú s mládežou na území mesta Ružomberok. Dúfam, že nikoho nezabudnem : SZUŠ Jánoš, Galaxy O.Z., MŠ Š.Moyzesa, eRKo, DOMKA, Stopka, Mestská knižnica, SZŠ M.T. Schererovej, Raiffeisen Bank, SZŠ a SŠKD Dotyk, SZUŠ A. Bernoláka, Mestská polícia, Špeciálna základná škola, Spojená stredná škola, CVČ Elán, Slovenský skauting 9.zbor Joža Krónera. V stánkoch deti maľovali, čítali, hrali na xylofóne, hrali sa, riešili rôzne úlohy, zabávali sa deti aj ich rodičia. Pestrá ponuka pre všetkých, ktorí sa zúčastnili.

OZ WildSpirit ukončia Bambiriádu bodkou na skateboardoch a akcia je úspešne za nami :-))). Už len vyzbierať odpadky, znova všetko poskladať, zložiť, odviezť, odniesť a poďakovať sa všetkým (ak som niekoho zabudla – ospravedlňujem sa).

Ako zhodnotíme akciu? Náročné na zorganizovanie, ale krásne na ukážku prác tých, ktorí sa snažia a dobrovoľne pracujú s mládežou, žiakmi a deťmi.

Fotogaléria a správy z niektorých akcií na ruzomberok.sk – školstvo – Bambiriáda – 2014

Katarína Sališová, MsÚ Ružomberok, koordinátorka Bambiriáda 2014 v Ružomberku